Ana içeriğe atla

Bir Blog Nasıl Olmalı ?


Son zamanlarda yaşanan anlam karmaşası ücretsiz blogların çoğalması ile elini kolunu sallayanın kolayca açabildiği bloglar bazılarımızı ve beni rahatsız etmekte(son dönemlerde çıkan bazı anlamsız bloglar ve bazı kendini bilmez kişilerin bazı blog yazarlarına çamur atması gibi). O yüzden bazı şeyleri açıklığa kavuşturup altını çizmek gerek.

  • Öncelikle blogcu kendi yazılarını yazmalı eğer yazabilecek bir şeyleri varsa blog açmalı mp3 linkleri vermek(forumla karıştırmayalım) bir kişiyi karalamak yada ordan burdan haber sitelerinden yazıları kopyala yapıştır yapacaksa blog açmanın bir manası yoktur.Blogları diyer sitelerden ayıran şey kişiliği olması sizin kişiliğinizi yansıtmasıdır.Blogdaki her değişiklik yazılarınız ve yorumlarınız sizi yansıtır.
  • İlk önce para kazanmakdan öte içeriği önem verilmesi gerekmektedir. İlk amacınız para kazanmak değil içerik oluşturarak fark edilmek olmalı.Daha sonra hepsi sırası olur.
  • Kendi yazı stilinizi oluşturun. Yazılarınızı yazarken kendinize has bir yazı tekniği ile yazın bu sizin ayırt edilmenizi kolaylaştıracaktır. Yazılarınızı ilginç ve ilgi çekici şeyler hakkında yazmaya çabalayın.Yazılarınız okuyanlara kılavuz olmalı boylece okuyucular blog'unuza tekrar dönüş yapacaktır.
  • Kendinizi tanıtın bir "hakkında" sayfası oluşturun resminizi kullanmayı ihmal etmeyin.Çünkü yazılar blogun yazarını tanımak ister yazılarını okudukça kafalarında bir kişi profili canlanır blog sahibini merak ederler o yüzden kendinizi çekinmeden tanıtmanız size artı kazanç sağlar hem de ilerde sizinle tanışma fırsatları yada bir mekanda karşılaştıklarında örnek olarak: hadi len bütün bunları bu tıfılmı yazıyromuş'un önüne geçmiş olursunuz =)
  • Aklınıza birşey gelmişse aman sonra yazarım demeyin hemen yazın çünkü daha sonra o ilhamı kaybede bilirsiniz.En azından yazınızı taslak olarak yazıp kaydedin.
  • Blog'unuzu oluşturdunuz ve şimdi ince ayarlara geldi. Blog'unuzu arama motarlarına indexletin.Yazınızın temasına uygun kelimeler ve anahtar kelimeler seçin. içeriği uzun tutun,etiketleme yapın ve kategorilere ayırmayı unutmayın.Bunları yaparsanız blog'unuz arama motorları tarafından index'lenme oranıda aynı oranda artıcaktır.
  • Blog'unuza link paylaşım sitelerinin butonlarını yerleştirin(örn:Eklebunu,linkibol,oyyla gibi) Blog ağlarına üye olun(Örn:Blogyazarları, Blograzzi gibi)
  • Belirli bir okuyucu kitleniz oluştukdan sonra birazda para kazansam hiç fena olmaz diyebilirsiniz. Bir çok seçenek mevcut ( googleAdsense yada Bloglama Reklam şebekesi gibi) blogunuz gerçekten iyi hit alıyorsa sponsor reklamlar alarak blog'unuzdan gelir elde edebilirsiniz.
  • Son olarakda başta dediğim gibi özgünlüğünüzü koruyarak bloglamaya devam edin.
Tabi bu yukarıda yazdıklarıma herkezin katılmasını beklemiyorum katılmayanlarda olabilir.Ama ilk maddeyi herkezin kabullenmesi gerek iyi bloglamalar ....

Yorumlar

  1. Son zamanlarda okuduğum en iyi "Blog Nedir?, Ne Değildir?" yazılarından. Tebrikler.

    YanıtlaSil
  2. Tevetcünüz Teşekkür ederim !!! Son zamanlardaki gelişmeler bu yazıyı yazma gereğini hisettirdi...

    YanıtlaSil
  3. zaten ancak yazabilen, kendi ait bir tarzı, kişiliği olan bloglar kalmıyor mu ayakta? söyleyecek şeyi olmayanların, olup da ifade edemeyenlerin 3-5 günlük popülerlikten ve yer işgal etmekten öteye gidemeklerini düşünüyorum ben.
    bu yüzden varsın herkes yazsın, nasıl olsa "iyiler" tek tek ayıklanacak...

    blog yazmak hakkında gerçekten güzel bir derleme olmuş bence de, elinize sağlık =)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba.Ben uzun süredir blogları takip ediyorum nasıl iyi bir blogcu olurum diye araştırıyorum.Gerçekten çok hoş bir yazı olmuş.Çoğumuzun belkide ilk olarak istediği şey para kazanmak , popülerite kazanmak.Bugün bir blog çalışması başlatmıştım.Sanırım şimdi sil baştan yapıcam.Bakalım iyi bir çalışma çıkarabilcekmiyim.

    YanıtlaSil
  5. Özellikle hakkımda sayfası önemli gerçi benim bizkimmiyiz sayfası eski wp den yönlendiği için şu an resimler uçmuş durumda malum wp yasağından. Dediklerini harfiyen uygulamak lazım çok güzel dile getirmişsin sağol

    YanıtlaSil
  6. Blog tutmada gerçekten güzel noktalara değinmişsin. Özellikle birinci madde. Hala blogları forumlarla karıştıranlar var.Blogtaki yazılar bizim aynamız olmalı eğer kendimizi sevmiyorsak bence hiç yazmaya gerek yok.Hakkında sayfasına kendi resmimizi yerleştirmek iyi bir sonuç verir malum bizim geleneksel Türk blog yazarları toplantımız var

    YanıtlaSil
  7. Öncelikle bu yazıyı yazan Berke Abime böyle bir yazı çıkarttığı için teşşekürlerimi sunmak istiyorum. Burada yazdığın önerileri kendi blogumda uygulayacağım ve herkezede tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  8. Bizi rahatsız eden şey sanırım herkesin kolayca blog açabilmesi değil; son zamanlarda hakarete, iftiraya varan saçmalıkların olduğu ya da copy-paste yapılarak oluşturulan bloglar.

    Herkesin blog açmasını ben isterim :)

    MD 'nin dediği gibi 'iyi' olanlar zaten ayakta kalırlar, çok okunurlar.

    Güzel yazı olmuş Berke, tebrikler ve teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar,

    Bu güzel yazı için tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum.

    Zira popülerleşen her sektörün başıan gelenler blog dünyamızında başına geliyor. Önce "blog yazarlığı" popülerleşti ve tabiri caizse ayağa düştü. Bundan sonra ise sizlerinde belirttiği gibi; samimi, seviyeli yazılar yazan ve blogundan ayrılan okurunda bir beklenti bırakabilen blog yazarları hakettikleri ilgiliyi göreceklerdir. Bunları başaramayan diğer blog yazarları ise okunmadıklarını farkedecekler ve zamanlarını daha faydalı şeylere ayırmaya başlayacaklardır.

    Paylaşımınıza sağlık...

    Sevgi ve Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  10. -mahallenin delisi/ evet dediklerin doğru ama biliyorsunki çorbdaki küçük bir sinek bile mide bulandırır...
    -Dissfight/ Dediğim gibi ilk amaç para kazanmak değil içeriği oluşturmak
    -edasuner/mzffer/umit/agresfi teşekkur ederim
    -idriscin/bence birşeyler oluşuturabilen herkes blog yazabilir

    YanıtlaSil
  11. bu popülaritenizi neye borcluyus efenim :) buarada önüne gelen blog acar oldu önemli olan belli baslı noktalara değinmek ve umarım bu yazın yeni bloggerlara yardımcı olur.. buarada agresif'e de basarılar..

    YanıtlaSil
  12. Güzel yazı teşekkür ederim. Saygılar.

    YanıtlaSil
  13. "Diyer" değil, "diğer".

    YanıtlaSil
  14. Okurken kendimi huzurlu ve kalabalık hissettim, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Gerçekten güzel bir yazı olmuş @yengeç. Bence blogu blog yapan yazarının yazma kalitesi ve Türkçeye hakimiyettidir. Yani demek istediğimi bir örnek ile açıklayım. Emin Çölaşan' a al kardeşim şu konuda yaz derseniz. Emin Bey verdiğiniz konuda harika bir metin hazırlayacaktır.

    YanıtlaSil
  16. "Bir blog nasıl olmalı?" sorusu sanırım her blogcunun kafasında yankılanmakta. Bu nokada yorumlarınıza katılıyorum, özellikle birinci maddeyi blog yazan her zatın önemle okumasını ve benimsemesini bekliyorum. Öyle bir noktaya geldik ki nicelik olarak blog patlaması oldu ama nitelik olarak çok zayıfız. Blog gibi blogların sayısı maalesef çok az. Tüm bunlara karşın zamanın eleğinden herkes geçecek ve ilerleyen zamanda bu işi hakkıyla yapan insanlar kalacaklar. İşte o zaman Türkiye'de blog ve blogculuk nedir, hep beraber göreceğiz. Saygı ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,

    Yazınız aklımdaki düşüncelerin daha derlenip toplanarak yazıya dökülmesi olmuş, emeğinize sağlık.

    İlk madde konusunda ben de çok hassasım. Youtube, Facebook grupları gibi internet alanlarında Türkçe içeriğin (özellikle yorumların) saçma sapanlığı beni üzüyor. Blogların da çöplük haline gelmesini istemem, çünkü bilginin paylaşılabilmesi ve kişilerin özgünlüğünü yakalayabilmesi için çok güzel fırsatlar sunuyorlar.

    Sevgiler, saygılar,
    İyi bloglanmalar...

    Notlar:
    - Ben de bloğumu bir gözden geçirmeli ve yazacaklarımı iki kere düşünmeliyim.
    - Belli tarihler şöyle kotarılabilir. Örneğin Wordpress kullanılıyorsa N tane yazıyı arka arkaya yayınlamak yerine herbiri için yayınlama tarihi ilerideki farklı zamanlara alınabilir. Çünkü bazen insanın içinden birden fazla farklı yazı yazmak gelebilir.

    YanıtlaSil
  18. Güzel ve açıklayıcı olmuş.Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  19. Çok güzel bir yazı olmuş açıklayıcı ve öğretici teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  20. Bunada Bakın
    http://nanelilerry.blogspot.com/2012/06/iyi-bir-blog-tasarm-nasl-olmaldr.html

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Durma sende düşünceni yaz ...!
(Yorumlarınız onaylandıkdan sonra yayınlanır.)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ücretsiz Blog servisleri

Çeşitli Blog Sağlıyıcıları Blogger.com - Dünyaca ünlü ilk blog sağlıyıcısı Google'ın satın alması ile dahada büyüdü 2,5 milyona yakın üyesi olduğu tahmin ediliyor. Türkçe desteği , ücretsiz Domain barındırma imkanı mevcut (Herkese Blogger'ı öneririm) Blog.com - Türkçe destekli bir başka blog sağlayıcı BlogYx.com - Yerleşik Chat box seçeneği mevcut Windows Live Spaces - Microsoft'un Blog servisi Hotmail,Msn ve Live Maille bütünleşik çalışıyor Terapad.com - Ücretli ve ücretsiz seçenekleri mevcut blog sağlayıcısı Blogging.com - İngilizce destekli blog sağlayıcı WordPress Destekli Ücretsiz Blog sağlıyıcıları WordPress.com - Hepimiz biliyoruz.Türkçe desteği mevcut Blogetery.com - Tema desteği , anti-spam uygulaması , Ücretsiz sub-domain imkanı BlogRox.com - 50MB of ücretsiz online alan iimkanı . Blogsome.com - WordPress MU platformlu blog sağlayıcı Edublogs.com - Başka bir Wordpress destekli blog sağlayıcısı Türk Blog Sağlıyıcıları Blogcu.com -

Altered Carbon Netflix

Altered Carbon  2018  yapımı siberpunk , bilimkugu türünde netflix dizisi; Richard K. Morgan tarafından kaleme alınan ve 2002 yılında yayımlanan siberpunk bilimkurgu romanı Altered Carbon, insan aklının bildiğimizden farklı şekilde geliştiği uzak bir gelecekte geçiyor.

Zenfone Lollipop Güncellemesi

Asus otomatik güncelleme dağıtmadan önce Lollipop kaynak kodlarını kendi sitesinde yayınladı manuel kurulum için telefonunuzun modeline göre güncelleme dosyasını telefonunuzun kok dizinine indiriyorsunuz daha sonra otomatik bir uyarı alacaksınız ve kurulum başlayacak. Android Lollipop 5.0 güncellemesini;