Ana içeriğe atla

(Ç)Alıntı Blog Yazılarına Son

Tüm Blog yazarlarının ortak sorunu yazılarının birşeyler üretip yazdığı yazıların çalınması yada kopyalanıp başkasının sahiplenmesidir. (Aslında bu olayı sadece blogcularla sınırlamamak da lazım) Yaklaşık 1 ay kadar önce yayın hayatına başlayan ve henüz beta aşamasında olan bir site var www.ozgunicerik.com bu site sayesinde oluşturduğunuz yazılarınız için bir kimlik numarası alabilirsiniz(*). Aldığınız kimlik numaralarını ufak bir html kod sayesinde sitenize yerleştirebilir ziyaretçilerinize işte bu içerik benim ben yazdım buda ispatı diyebilirsiniz. (bu yazının en altında gördüğünüz gibi) Şimdi bunun diğer sistemlerden farkı ne dieceksiniz. Sistem tüm bunları yaparken bilgilerin hepsini bir server'a kayıt ediyor ve orda tutuyor. Yani bir havuz oluşturulmuş oluyor. Ayrıca herhangi bir yazının kod numarasını girip kayıt edilip edilmediğini kontrol edebiliyorsunuz. Tabi bu aşamada aklımıza gelen bir çok soru var benim aklıma takılan bir kaç soruyu bu sistemin fikir sahibi olan Turuncu İnternet Tasarım'dan Murat bey'e sorduk.



-Berke (Bilgisiz): Diyelim ben yazımı özgün içeriğe kayıt ettirdim. Fakat umursamaz kopyacı yinede yazıyı alıp tekrardan kaydettirip altınada kodu yerleştirdi. Bu gibi durumlarda ne yapıyorsunuz ?
-Murat bey (Turuncu İnt.): Bu aşamada bizimle irtibata geçmeleri yada Özgüniçerik banerında ufak bir tuş olacak oraya tuşlayıp bize ihbar etmeleri yeterli. Gerçekten bu yazı daha önce başkası tarafından kaydedilmiş ise kopyalanan yazının bannerı orjinal yazının bannerı ile değişiyor ve orda gerçek yazarın ismi ve sitesi görülüyor. Şuan beta aşamasındayız Daha ilerleyen zamanlarda üstünde çalıştığımız algoritma sayesinde bunlarında önüne otomatik olarak geçmeyi planlıyoruz. Bu algoritma sayesinde kaydedilecek olan yazı daha önceden kaydedilmiş yazıları tarayıp orjinal olup olmadığını kontrol edecek. Benzer yazıları kabul etmeyecek(ortolama bir yazının diğerinden %60'nın değişik olması gerekecek)


-Berke (Bilgisiz): Peki herhangi bir ücret talep edilecekmi ? Tasdix bildiğiniz gibi ücretli
-Murat bey (Turuncu İnt.): Hayır biz kullanıcılarımızdan herhangi bir ücret talep etmiyoruz yada herhangi bir üyelik istemiyoruz.

-Berke (Bilgisiz): Peki bu sayısal damganın Hukuki bir geçerliliği varmı ?
-Murat bey (Turuncu İnt.): Şuan için bir hukuki geçerliliği olmasada bu konu hakkında çalışmalarımız var beta süreci içerisinde bu konularda yol kat ediceğimize inanıyoruz.

Benim aklıma gelen sorular bunlardı eğer sizinde sormak istediğiniz sorular varsa(elbetteki vardır) buraya yazabilirsiniz. Sorularınıza burdan cevap verebilecekler



Yorumlar

  1. hukuki geçerliliği olmadıkça, pek bir caydırıcılığı yok gibi :)

    YanıtlaSil
  2. merhabalar ben de denemek istiyorum ama yazının kimlik numarasına nereden ulaşabileceğimi bulamadım? :S

    YanıtlaSil
  3. @esra burdan içeriği kaydet dedikden sonra sana kod veriyor

    YanıtlaSil
  4. hukuki geçerliliği konusunda çalışmalar yapılmakta fakat bazı prosdürler aşılmakta zorluk çekiliyor!

    YanıtlaSil
  5. bu sistemi denemek istiyorum güzel bir şeye benziyor teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  6. Bence tüm bloger arkadaşların zaman içerisinde sık kullanınlarında başta olacak bir sistem olacak.Şimdiden tüm arkadaşlar için iyi bir çalışma olmasını diliyorum.

    YanıtlaSil
  7. http://www.tasdix.com/

    YanıtlaSil
  8. Farzedelim benim bu sistemden haberim yok ve yazi/resim gibi materyallerimi (c)alan arkadas benden once gelip sisteme kayit ettirdi. Simdi bu onun icerigi mi olacak? Ayrica ben kullandigim icin bir de hirsiz mi olacagim :)

    YanıtlaSil
  9. herhangi bir metni notere götürdüğünüzde sizden önce biri o metni çalıp götürüp tasdiklediyse ne oluyorsa burada da o geçerli dolayısıyla şiddetle bu sistemi kullanmanın menfaatinize olacağı düşüncesindeyim

    YanıtlaSil
  10. Arkadaşlar yapmayın. Durduk yere internetin noteri olduğunuzu mu söylüyorsunuz? Ben sistemi kullanmazsam alıntı yapmış olan durumuna mı düşüyorum yani?

    Ayrıca daha önceden kaydedilmiş bir yazının kopyalanması durumunda tescillenip tescillenmemesinin bu sistemi bilmeyen birinin ne kadar umrunda olacağını bir düşünün.

    YanıtlaSil
  11. EE arkadaşlar aynı şey tasdix içinde geçerli ozman onlarda internetin noterimi şimdi birde üstelik ücretli yanı ben para verip tasdixlemezsem suçluyum bumu yanı olay ? Biraz daha geniş düşünün bence

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Orhun arkadaşım
    Aslına bakarsan aynen dediğin gibi olacak , ama zaten şu an da da öyle değil mi durum.
    Herhangi tasdiksiz ve birbaşkasına ait yazıyı alsak ve notere gidip tasdik ettirsek bize ait olarak gözükür , tabi asıl sahibinin elinde kanıtı yoksa.
    Burada da ozgunicerik.com sadece bir aracı görevini görecek , iş adli boyutlara ulaştığında delil olarak kullanılabilcek ancak kabul edilir delil olup olmayacağı konusunda hukuki çalışmalarımız var , bunlardan ziyade mahkemenin vereceği bir kadardır bu.

    YanıtlaSil
  13. Sevgili türker arkadaşım
    ozgunicerik.com'un , tasdix'ten farklı birçok yönü olmasının yanında en önemli özelliği ücretsiz olarak bu hizmeti sunmaya çalışmamızdır.Bu hizmeti maliyetleri 0 da tutup tüm blog sever arkadaşlara ücretsiz sunmak istiyoruz.

    YanıtlaSil
  14. Sevgili arkadaşlar
    İnternet olarak bakarsanız olaya yanılırsınız.
    Normal yaşantımızdan başkasına ait olan ve üzerine kayıtlı olmayan herhangi bir şeyi notere götürüp üzerinize tasdik edebilirsiniz.
    Zaten biz de internet noteriyiz demiyoruz.Bu sistemin yapılmasının tek amacı , blog çalan insanlara caydırıcı olması amacını güder.Sizin bloğunuzun altında yukarıdaki gibi bir bant gördüğünde bunu alamayacağını ve sizin üzerinize kayırlı olduğunu görecek olması caydırıcı etkisidir.
    Zaten tekrar belirtiyorum şu an konunun hukuki boyutu üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.Ancak şunu da unutmayalım hangimiz yazımız çalındı diye mahkemeye başvurduk , başvuranlarda ne kadar zamanda nasıl bir sonuç aldı.
    Sonuçta bu sistem sadece çalıntı blogerlara önlem amacı ile yapıldı.

    YanıtlaSil
  15. bu tarz projelere kullanıcı katılımı sağlanırsa değer kazanır herkes yazısını yayınlamadan önce getirir ve kimlik numarası alırsa ileride yaygınlaşır ve böylece genel çapta bir geçerlilik kazanmış olur bazen öyle yazılar oluyor ki sitemde yayınlamak istiyorum sahibini bulamıyorum bilmem kimin bilmem kiminden kopyalanmış yazı çıkıyor bu tarz projelere katılım şart yoksa bu iş yürümez köstek olmaktansa destek olmak daha iyidir

    YanıtlaSil
  16. İlginç, işe yarar mı bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  17. Denemekten zarar gelmez ve hiçbirşey kaybetmezsin.
    Zaten zamanla yayıldıkça etkinliği ortaya çıkacaktır.

    YanıtlaSil
  18. Ben kaç kere içerik kaydetmek istediysem hep hata veriyor hata mesajıda şu:

    Microsoft JET Database Engine error '80040e57'

    The field is too small to accept the amount of data you attempted to add. Try inserting or pasting less data.

    /SaveHash.Asp, line 43



    Uygulama çok güzele benziyor yalnız şu hata kodlarından kurtulabilirsem...

    YanıtlaSil
  19. tasdixin hukuki geçerliliği mevcut. bu tür çalışmaların önce hukuki zemin üzerine oturtulması lazım. hukuken kimseyi bağlamayan bir zaman damgasını kim ne yapsın.

    YanıtlaSil
  20. Enes Aarkadaşım
    Şu an sistem BETA sürümünde çalışmalar devam ediyor.En kısa sürede bu tür hatalar düzeltilecektir.

    Türker Arkadaşım
    Zaman damgasını TÜBİTAK ' tan alıp bu uygulamayı yapabiliriz ancak o zaman işin içerisine maliyetler girer ve sistem paralı olmak zorunda olur.Biz de bunu istemiyoruz.Parasını verip noterde de tasdik edilebilir yazılar.Hemde tamamen resmi olur.
    Özgün İçerik' in asıl amacı caydırı olmasını istediğimiz bir uygulamadır.Ben henüz blog yazım çalındı diye mahkemeye başvuran birini görmedim , başvuran var ise de nasıl bir sonuç aldı çok merak ediyorum.
    Dediğim gibi ozgunicerik.com' un asıl amacı caydırır özellik taşıması olacaktır.
    Tabi bununla beraber yasal dayanaklara oturtmak için de çalışmalarımız devam etmektedir.

    YanıtlaSil
  21. Güzel bir siteymiş. Bende kullanacağım. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  22. Merhabalar ben yeni kurduğum sitede tüm yazılarımı kayıt ettirdim.

    Bence çok güzel uygulama. Ayrıca İnternet hukuğu anlamında bir gün bu uygulama kabul görecek olursa misal bugün bedava kaydını yaptırdığınız yazılarınız geçerli olabilir.

    Ayrıca kanunların çok çabuk değiştiğini de belirtmek gerek. Ayrıca özgün bir içeriğiniz varsa bunu kayıt ettirdiyseniz yarın birgün içeriğinizi çalan kişinin sitesine gidip belgesini kullanıcılarının önüne koyabilirsiniz.

    Düşünsene misal bildirgec gibi bir site sizden bilgiyi istemden de olsa çaldı..En azından bu kayıt numarasını gösterip o makalenin silinmesini sağlayabilirsiniz.

    Küçük siteler kopyacılık yaparak zaten çok büyük yerlere gelemezler. En iyisi hiç kopya yapmadan özgün bilgiler sunmak..

    Bu arada sakıncası yoksa blogumun linkini de vereyim.:) Sakıncası varsa silersin admin..:)

    www.himbil.net

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Durma sende düşünceni yaz ...!
(Yorumlarınız onaylandıkdan sonra yayınlanır.)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ücretsiz Blog servisleri

Çeşitli Blog Sağlıyıcıları Blogger.com - Dünyaca ünlü ilk blog sağlıyıcısı Google'ın satın alması ile dahada büyüdü 2,5 milyona yakın üyesi olduğu tahmin ediliyor. Türkçe desteği , ücretsiz Domain barındırma imkanı mevcut (Herkese Blogger'ı öneririm) Blog.com - Türkçe destekli bir başka blog sağlayıcı BlogYx.com - Yerleşik Chat box seçeneği mevcut Windows Live Spaces - Microsoft'un Blog servisi Hotmail,Msn ve Live Maille bütünleşik çalışıyor Terapad.com - Ücretli ve ücretsiz seçenekleri mevcut blog sağlayıcısı Blogging.com - İngilizce destekli blog sağlayıcı WordPress Destekli Ücretsiz Blog sağlıyıcıları WordPress.com - Hepimiz biliyoruz.Türkçe desteği mevcut Blogetery.com - Tema desteği , anti-spam uygulaması , Ücretsiz sub-domain imkanı BlogRox.com - 50MB of ücretsiz online alan iimkanı . Blogsome.com - WordPress MU platformlu blog sağlayıcı Edublogs.com - Başka bir Wordpress destekli blog sağlayıcısı Türk Blog Sağlıyıcıları Blogcu.com -

Altered Carbon Netflix

Altered Carbon  2018  yapımı siberpunk , bilimkugu türünde netflix dizisi; Richard K. Morgan tarafından kaleme alınan ve 2002 yılında yayımlanan siberpunk bilimkurgu romanı Altered Carbon, insan aklının bildiğimizden farklı şekilde geliştiği uzak bir gelecekte geçiyor.

Zenfone Lollipop Güncellemesi

Asus otomatik güncelleme dağıtmadan önce Lollipop kaynak kodlarını kendi sitesinde yayınladı manuel kurulum için telefonunuzun modeline göre güncelleme dosyasını telefonunuzun kok dizinine indiriyorsunuz daha sonra otomatik bir uyarı alacaksınız ve kurulum başlayacak. Android Lollipop 5.0 güncellemesini;