Ana içeriğe atla

Blockchain Teknolojisi ve Kripto Paralar

Blockchain 


Blockchain, temelde şifrelenmiş işlemlerin kaydının ve takibinin yapılabildiği bir veri tabanı. En geniş anlamıyla dijital ortamda işlemleri açık ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmeyi sağlar.

Blockchain’i diğer veri tabanlarından ayıran özellik sistem içerisinde kaydedilen verilerin tutulduğu kayıt defterlerinin ağdaki herkes tarafından eş zamanlı görüntülenebiliyor olması ve merkezi bir kontrol olmadan çalışabilen dağıtık bir veri tabanı olması. Bir kayıt defterine benzetebileceğimiz Blockchain, sahip olduğu teknoloji ile
işlem kayıtlarını pratikte kırılması imkânsız bir şifreleme tekniği ile koruyor.

Blockchain ağında, bilgisayar gücünü kullanarak kompleks matematiksel algoritmaları çözen herkes (miner) işlemlerin doğruluğunu onaylama yetkisine sahip. İşlemlerin doğruluğu kullanıcılar arasında oluşan konsorsiyum ile belirleniyor, bir işlem ağ içerisindeki kullanıcıların %51’i tarafından onaylanıyorsa bu doğrulanmış bir işlem olarak zincire kaydediliyor. Bu durum sistem içerisinde bir aracı kuruma veya merkezi otoriteye olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

Blockchain’i diğer veri tabanlarından ayıran en önemli özellikler: 


 Dağıtık Defter Teknolojisi: Blockchain ağındaki herkes kayıtlı işlemleri görüntüleyebileceği bir kayıt defterine sahip.
 Değiştirilemeyen Veri: Blockchain içerisinde oluşturulan kayıt (zincir) değiştirilemez bu özellik geriye dönük bir işlem yapılmasını imkânsız hale getiriyor
 Gerçek Zamanlıya Yakın İşlem Hızı: Blockchain para transferi gibi işlemlerin çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor.


Blokchain’in Faydaları Nelerdir?

 Bilgi ve veri transferlerini hızlı ve güvenli bir şekilde yönetebilen merkezi olmayan yönetimleri oluşturmak için blokchain teknolojisi her yerden ulaşılabilirlik sağlıyor. Bu şekilde zaman ve mekan kısıtlaması olmadan, herhangi birisi blok zincirinde yapılan her işleme erişim sağlar.
 Tüm işlemleri birkaç dakika içinde aktarılabilir ve güvenli bir şekilde eriştirerek işlemleri tamamlatabilir.
 Bir yerden bir yere işlem yapmanın maliyet ve zaman kaybını önler. Tamamen kontrol kullanıcı elinde olup, verileri tutan veya ona erişimi sınırlayan hiçbir üçüncü taraf yoktur.
 Geçmişe dönük yapılmış olan tüm işlemleri gösterir ve anlık olarak yapılan her işlemin izlenir olması en büyük faydalarından. Blockchain teknolojisi sayesinde; işlem yapan ve işlemi gören arasında bir aracı bulunmuyor.

Dijital veya Kripto Paralar (Coin) 

Kripto Para (coin) dijital ortam üzerinde yüksek performansa sahip bilgisayarlar tarafından, merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan üretilebilen, aracı bir kurum olmadan transferi gerçekleştirilebilen ve para yerine kullanılabilen alışveriş araçlarıdır (dijital ortamda üretilen ve kağıt paranın İnternet üzerindeki kullanım şekli olan para birimi).

İlk dijital para birimi 2008’de üretilen bitcoindir. Bitcoin ağı hiç bir otorite tarafından kontrol edilmez ve tüm dijital para üreten makinalar ve işlemleri gerçekleştiren makinalar bu ağın bir parçası olarak online çalışmaktadır. Bu da teorik olarak hiçbir otoritenin dijital paranın politikasını düzenleyemeyeceğine örnektir. Dijital para ağında, ağdaki bir hesap çevrimdışı olsa da döngü devam eder.
Dijital paralar anonimdir. Her kullanıcı istediği kadar hesap açıp kullanabilir. Bu hesaplar isim, adres vb. bilgileri içermez. Dijital para ile yapılan tüm işlemler Blockchain veri merkezinde depolanır. Dijital paralarda havale tarzı ücretler yoktur ya da yok denecek kadar azdır. Havale işlemleri dakikalar içerisinde gerçekleşebilir


Kripto Para Borsası

Kripto paraların alım satımının gerçekleştirildiği çevrimiçi platformlardır. Kullanıcılar borsa içerisinde kişiden kişiye kripto para alım satım işlemini gerçekleştirir. Fiyatlar her borsa içerisinde farklı olarak, arz ve talebe göre belirlenir.

Kişisel Kripto Para Cüdanı

Kripto paraların saklanabildiği bir elektronik cüzdandır. Her bir cüzdana tanımlanmış olan hesap adresi kişiye özeldir. Cüzdan içerisindeki kripto para ile fiziksel olarak ödeme gerçekleştirilebilir veya kripto para başka bir cüzdana gönderilebilir. Mobil, web, masaüstü, hardware ve «paper» kripto para cüzdanları bulunuyor.

Kripto Paralarla İlgili Kritik Bilgiler

1. Kripto Paraları Destekleyen Merkez Bankası Yoktur
Kripto paraların yaratılması ve kullanım alanları tamamen sistem içerisindeki kullanıcıların yetkisindedir. Bir merkez bankası tarafından desteklenmez ve kontrol edilemez. Kripto paraların değerleri herhangi bir merkez bankası tarafından desteklenmediği için değişkenlik çok yüksektir. Kripto paraların değeri aynı gün içerisinde 3-4 katına çıkabilme ve tamamen sıfırlanma riskine sahiptir.

2. Kabul Edildiği Ülkeler ve Alışveriş Noktaları Kısıtlıdır
Kripto paraların kullanımı birçok ülkede onaylanmamıştır. Kripto paraları kullanabileceğiniz alışveriş mağazaları da yerel seviyelerde ve kısıtlıdır. Kripto paralar yoğun olarak internet üzerinden kullanılıyor.

3. Kripto Paralar Değer Saklama Aracı Olarak Kullanılmaz
Kripto paraların değerindeki yüksek değişkenlik bir değer saklama aracı olarak kullanılmalarını zorlaştırır. Bu sebeple kripto paralar yaygın olarak para transferinde kullanılır.

4. Kripto Paralar Teknik Riskler Taşırlar



Kripto para sisteminin tamamen internet üzerinde yürütülmesi ve hala gelişim aşmasında olması herhangi bir teknik saldırıda değerinin yok olmasına neden olabilir.

5. Kripto Para İle Yapılan Ödeme ve Para Transferi Geri Döndürülemez
Blockchain sistemine kaydedilen bir işlem silinemez ve geri döndürülemez, bu sebeple kripto para ile yapılan yanlış bir para transferi sistem tarafından iade edilemez.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ücretsiz Blog servisleri

Çeşitli Blog Sağlıyıcıları Blogger.com - Dünyaca ünlü ilk blog sağlıyıcısı Google'ın satın alması ile dahada büyüdü 2,5 milyona yakın üyesi olduğu tahmin ediliyor. Türkçe desteği , ücretsiz Domain barındırma imkanı mevcut (Herkese Blogger'ı öneririm) Blog.com - Türkçe destekli bir başka blog sağlayıcı BlogYx.com - Yerleşik Chat box seçeneği mevcut Windows Live Spaces - Microsoft'un Blog servisi Hotmail,Msn ve Live Maille bütünleşik çalışıyor Terapad.com - Ücretli ve ücretsiz seçenekleri mevcut blog sağlayıcısı Blogging.com - İngilizce destekli blog sağlayıcı WordPress Destekli Ücretsiz Blog sağlıyıcıları WordPress.com - Hepimiz biliyoruz.Türkçe desteği mevcut Blogetery.com - Tema desteği , anti-spam uygulaması , Ücretsiz sub-domain imkanı BlogRox.com - 50MB of ücretsiz online alan iimkanı . Blogsome.com - WordPress MU platformlu blog sağlayıcı Edublogs.com - Başka bir Wordpress destekli blog sağlayıcısı Türk Blog Sağlıyıcıları Blogcu.com -

Altered Carbon Netflix

Altered Carbon  2018  yapımı siberpunk , bilimkugu türünde netflix dizisi; Richard K. Morgan tarafından kaleme alınan ve 2002 yılında yayımlanan siberpunk bilimkurgu romanı Altered Carbon, insan aklının bildiğimizden farklı şekilde geliştiği uzak bir gelecekte geçiyor.

Zenfone Lollipop Güncellemesi

Asus otomatik güncelleme dağıtmadan önce Lollipop kaynak kodlarını kendi sitesinde yayınladı manuel kurulum için telefonunuzun modeline göre güncelleme dosyasını telefonunuzun kok dizinine indiriyorsunuz daha sonra otomatik bir uyarı alacaksınız ve kurulum başlayacak. Android Lollipop 5.0 güncellemesini;