Ana içeriğe atla

Arama Motorları Çökerse Ne olur ?

İnternet sayesinde dünyanın bütün bilgisi bir ‘tık’ ile parmaklarımızın ucunda yer alıyor. Dünyadaki web sayfası sayısı geçtiğimiz yıl 100 milyon adedi geçti. Firmalardan şahıslara, devlet kurumlarından medyaya internette kendine yer edindi. Öyle ki internet, bilgi için en önemli referans kaynaklarından biri halini aldı. Sanal dünya ne aranırsa bulunabilecek bir mecraya dönüştü. Bilgilere kolay bir şekilde ulaşılabilmesi araştırma yapmak isteyenlerin işini kolaylaştırırken, bazıları için bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

Ünlüler açısından da tıpkı TV, gazete gibi kendini gösterme için yeni bir alan sunuyor internet. Öyle ki internette en çok arananlar arasına girmek gündemde kalma araçlarından biri halini aldı. Web’deki bilgi yığını arasında istediğimizi en hızlı şekilde bize ulaştıran arama motorları olmasa samanlıkta iğne aramak durumuna düşebilirdik.

Google, Yahoo, Live Search gibi arama motorları milyarlarca bilginin yer aldığı uçsuz bucaksız sanal âlemde istenilen bilgiyi saniyeden daha kısa sürede bize getiriyor. Arama motorları internetteki birçok bilgiyi birbirine bağlayan bir görev de üstleniyor. Zira aynı konu hakkında birçok bilgi dünyanın değişik bölgelerine yayılmış durumda bulunuyor. Arama motorunda arama yapıldığında bu bilgileri bir arada görme imkânı elde ediliyor. Böylece işe yarayan bilgilere çok hızlı bir şekilde ulaşılıyor. Eğer google, yahoo bir süreliğine çökse internette taş devrine dönüş olurmu.

Eskiden kütüphaneler, evdeki kitaplık idi bilgi kaynaklarımız. Ansiklopediler, tozlu kitap sayfaları arasında geçen saatler sayesinde uzun emekler karşılığında bir bilgiye ulaşılırdı. Araştırma yapan bilim adamları, alanlarındaki kitap koleksiyonları, bilimsel dergiler, makaleler ve konferanslar ile istedikleri bilgilere ulaşıyordu. Hâlâ bu yöntemler kullanılsa da internet, bilgiye erişim hızını ışık hızına çıkardı. Gazeteciler arşivlerde, kitaplarda aradıkları bilgileri google’a sorarak birkaç saniyede buluyor. Ya da gündemi takip etmek için her gazetenin sayfasını tek tek okuyacağına internette bütün gazeteleri hızlı bir şekilde gözden geçirebiliyor.

İnternet üzerinden yapılan ticaret milyarlarca dolara ulaştı. Açık artırma sitelerinden satış yapan firmalara kadar herkes, internet üzerinden satışlarını artırmak için milyonlarca dolar yatırım yapıyor. Çok ziyaret edilen siteler reklâm alarak kazanç sağlıyor. Milyarlarca dolar piyasa değeri olan internet şirketleri, arama motorları olmasa değersiz şirketlere dönüşür. Amazon.com, eBay, YouTube, gittigidiyor.com gibi şirketler başarılarını önemli ölçüde bilginin hızla bulunmasını sağlayan arama motorlarına borçlu. Birçok insan bu sitelere arama motorlarına aradıklarını bulmak için girince ulaşıyor.

Arama motorları interneti sürekli tarıyor. Tarama işlemini web sürüngeni veya örümceği adı verilen programlarla yapıyor. Sayfaları sürekli dolaşan örümcekler sitelerdeki kelimeleri endeksleyerek kaydediyor. İnternet o kadar büyük ki arama motorları bütün sanal dünyayı gezemez. Sadece yüzde 20’lik bir kısmı örümcekler tarafından taranır. Haber veya blog siteleri gibi dinamik sayfalar diğer sitelere göre daha fazla ziyaret edilir çünkü bu sayfalardaki bilgiler sıklıkla değişir, yeni bilgiler eklenir. Arama motorlarının, özellikle dinamik sayfalardan dolayı, verdiği sonuçlar 500 kat daha fazla çıkabiliyor. Üstelik dinamik sayfaları endekslemek için daha fazla süre gerekiyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Altered Carbon Netflix

Altered Carbon  2018  yapımı siberpunk , bilimkugu türünde netflix dizisi; Richard K. Morgan tarafından kaleme alınan ve 2002 yılında yayımlanan siberpunk bilimkurgu romanı Altered Carbon, insan aklının bildiğimizden farklı şekilde geliştiği uzak bir gelecekte geçiyor.

Ücretsiz Blog servisleri

Çeşitli Blog Sağlıyıcıları Blogger.com - Dünyaca ünlü ilk blog sağlıyıcısı Google'ın satın alması ile dahada büyüdü 2,5 milyona yakın üyesi olduğu tahmin ediliyor. Türkçe desteği , ücretsiz Domain barındırma imkanı mevcut (Herkese Blogger'ı öneririm) Blog.com - Türkçe destekli bir başka blog sağlayıcı BlogYx.com - Yerleşik Chat box seçeneği mevcut Windows Live Spaces - Microsoft'un Blog servisi Hotmail,Msn ve Live Maille bütünleşik çalışıyor Terapad.com - Ücretli ve ücretsiz seçenekleri mevcut blog sağlayıcısı Blogging.com - İngilizce destekli blog sağlayıcı WordPress Destekli Ücretsiz Blog sağlıyıcıları WordPress.com - Hepimiz biliyoruz.Türkçe desteği mevcut Blogetery.com - Tema desteği , anti-spam uygulaması , Ücretsiz sub-domain imkanı BlogRox.com - 50MB of ücretsiz online alan iimkanı . Blogsome.com - WordPress MU platformlu blog sağlayıcı Edublogs.com - Başka bir Wordpress destekli blog sağlayıcısı Türk Blog Sağlıyıcıları Blogcu.com -

Zenfone Lollipop Güncellemesi

Asus otomatik güncelleme dağıtmadan önce Lollipop kaynak kodlarını kendi sitesinde yayınladı manuel kurulum için telefonunuzun modeline göre güncelleme dosyasını telefonunuzun kok dizinine indiriyorsunuz daha sonra otomatik bir uyarı alacaksınız ve kurulum başlayacak. Android Lollipop 5.0 güncellemesini;