Ana içeriğe atla

Kopyala Yapıştır

Son bir kaç gün içerisinde Utanç Duvarına yoğun bir şikayet geldi. Tabi bunun isminin giderek duyulmasınında etkisi var ama en büyük etki tabikide araklamaya alışık oluşumuzdan kaynaklanıyor. Üretici değilde kopyacı bir millet oluşumuz malesef bir şeyler üreten insanlarında şevkinin kırılmasına yol açmakta. En basit örneği utanç duvarına son gelen şikayetlerden bir tanesinde açıkca görünüyor. İşin farklı yönleri bulunmakta gözlemlerime göre bu kopyala yapıştır zihniyetindeki blogların hitleri neredeyse sıfır onları gale alıp konusunun yapılması bile belki onlar için şeref olmakta. İkinci bir dikkat çekici husus ise kopyacı zihniyetin kopyalarken yazıya sadık kalması yazının aralarındaki daha önceki yazılara verilen linkleri bile aynen kopyalayarak kullanmasıdır. Örnek vermek gerekirse çalınan bir yazımdan örnek vereyim
Evet resimde çalınan bir yazımın ekran görüntüsünü görüyorsunuz kırmızı ile işaretlediğim kısımda ise yazımın arasında eskiden yazmış olduğum başka bir yazıya verdiğim link görünmekte. İşte kopyacı zihniyet kopyala yapıştır mantığı ile hareket ettiği için o linki fark etmemiştir bile. Ne kadar komik göründüğünün farkına varamamaktadır. Hatta kendi kendine ele vermektedir.

Malesef bu türlü bloglar birşeyler üretmedikçe spam blog olmakdan öteye gidemicek. Aslında bir şeyler yazmak hiçde zor değil en basiti o gün yaptıklarını bile yazabilir insan Bknz: Barış(beyn.org) Bu tür olaylara sesiz kalmamak ifşa etmek, onları her yerde dışlamak, adsense ile gelir elde ediyorsa şikayet ederek atılmalarını sağlamak (ben denedim işe yarıyor), tüü kaka demek bunlar bir baskı oluşturacaktır. O yüzden utanç duvarı bence bunlar için uygun bir yer. En azından bloglara utanç duvarının destek görsellerini yerleştirirsek bir bilinç oluşursa Çalıntı işler yapmak isteyen kişiler en azından logoyu görüp "aaaaa bunun utanç duvarından haberi şimdi bizide şikayet etmesin " yada " hımm buda nedir böyle berlin duvarı gibi birşey mi bi tıklayayım" der. Neyse uzun lafın kısası bir türk atasözümüz vardır Karga bülbülü taklit edeyim derken, ötmeyi unutmuş diye kopyacı değil üreten bireyler olalım....

Yorumlar

  1. Hiç de basit değil :D Alındığımdan değil tabii ki.

    Konuya gelirsek: Destek görselleri tanıtım için faydalı olacaktır tabii ki, fakat daha önemlisi içeriği genişletmektir. Ne icerikburada denen site ile, ne de çalınan içeriğin sahibi sitelerle herhangi bir ilgim yoktur, yalnızca rahatsızlık duyduğum için yaptım bu ihbarı.

    Demek istediğim, yalnızca kendi içeriğinizden çalındığında ihbar yaptığınız vakit içeriğin gelişmesi daha çok zaman alacak, bu şekilde de Utanç Duvarı'nın tanıtımı ne kadar etkili bir biçimde yapılırsa yapılsın, Utanç Duvarı, içerikten yoksun, amatörce bir site, başarısız bir hareket gibi gözükecek, bir otoritesi olmayacaktır. Bu durumda tanıtımdan önce içeriğin geliştirilmesini daha önemli buluyorum ben. Yani gün gelecek benim Bloglarken bulunmanız gereken 5 hal adlı yazım çalınacak, sonra ben bunu oraya şikayet etmiş olacağım fakat bir etkisi olmayacak çünkü kimsenin takmadığı bir Utanç Duvarı olacak.

    Sitenin sahibi gibi siteyi savunmaya çalışıyorum ve gurur duyuyorum :) Son sözüm şu: İçeriksiz bir Utanç Duvarı isterse televizyona reklam versin, takdir edilmeyecek, tanınmayacak. Tanınmadığı takdirde içerik ihbarı yapıldığında dahi bu içeriği çalanın yanına kâr kalacak, çünkü itibar edilmeyen bir yere çıkması itibarını lekelemeyecek.

    YanıtlaSil
  2. @Barış bir şekilde bunları ifşa etmek gerek sesiz kalmamalıyız. HA belki kendi sayfanda belki başka sayfalarda...
    Bir de böyle bir sitede içeriği nasıl doldura bilirsinki ?
    Bemce önemli olan site ismi aratınca çalıntı ile ilgili yazının google'da sitenin linkinin hemen yanında çıkması bir çok kişinin görmesi.
    Zaten yasal bir yaptırım olmadıkça itibarlıda olsan çabalar bir yere kadar...

    YanıtlaSil
  3. Utanç Duvarı'nı destekliyorum. Blogların içeriğini korumak adına, tavır koyacak; bloglar arası bilinç yaratıp; destek, dayanışmayla, içerik hırsızlığının önüne geçilmesine katkısı olacak iyi bir oluşum olarak gördüğümden bu desteğim.

    Fakat geçen zamanda güzel bir fikirle yola çıkılması dışında Utanç Duvarı'nın atıl kaldığını, gelişmediğini görmekten pek memnun değilim.

    Öylesine bir blog olarak görünmesindense, yetkin, çekinilen bir platform olmasını tercih ederdim.

    Bloguma yerleştirdiğim destek görselini gören biri; "hımm... Lyn de destekliyormuş, bir inceleyeyim, bakalım ne işe yarıyormuş bu alan diyebilir, bir bilinçli ziyaretçi daha oluşur diye; Utanç Duvarı 'destek görseli'ni bloguma yerleştirmiştim, bunu konu edip hatta başkalarına da öneriyor olmama rağmen; en basiti, bu fark edilip de blogumun ismi, Utanç Duvarı'nda, bir "destekleyenler" başlığı açılıp yazılmadı. O zaman, hiç olmazsa, Utanç Duvarı'nın, onu desteklediğimin farkında olduğunu anlardım, fakat olmadı. Üstelik böyle bir alan; destekleyenlerinin sayısının ne kadar çok olduğunu göstereceği için, bir çekince yaratmada da etkili olacakken...

    Ne yapılabilir?
    Bakın, bir örnek; http://www.globalwarner.org; küresel ısınmaya karşı bir tavır olarak oluşturulmuş bir hareket ve onun web sitesi. İçeriğini incelediğimizde; neye hizmet ettiği konusunda bilgi sahibi olabilirken, istersek nasıl katkı sağlayabileceğimiz konusunda da fikir sahibi olabiliyoruz. Mesela, destekleyenler, katkı sağlayanlar, sitede yer alıyor; böylece, geri bildirimler de site altında duyurularak daha çok kişinin dikkatini çekmesi sağlanabiliyor...

    Utanç Duvarı'nda da, orada olduğu gibi, bir duruma karşı alınmış bir tavır var. Fakat Utanç Duvarı'nın burada eksiği, sanırım bu durumu bir kampanya gibi görüp bloglar arasında yayma çabasına pek girmeden, bulunmayı beklemek ve gelecek taleplere o durumda yer verip çözüme yardım etmek. Fakat dediğim gibi, ben bunu yetersiz görüyorum, böyle güzel bir fikirle yola çıkılmışken gelişmesini ve Utanç Duvarı'nın bir otorite olabilmesini isterim.

    Yola çıktığınız fikrin, kazandıracağı fırsatları fark edip, Utanç Duvarı'na biraz daha zaman ayırıp ilgileneceğinizi umuyorum.

    Bloglar arasında bir mim dalgası yapılıp, içerik hırsızlığına dikkat çekilip, konu gündemde tutulabilir, Utanç Duvarı'nın bu noktadaki desteği vurgulanabilir.
    Bloglara yerleştirilmek üzere bir banner hazırlanabilir...

    Bunlar sadece birlaç öneri ve belki biraz da serzeniş, ama daha iyi olmasını görmek istediğimizden, başka bir şeyden değil.

    selamlar...

    YanıtlaSil
  4. @lyn bence bu tür yorum yapmanız daha güzel hiç olmaz ise neler yapıla bileceğini tartışmış oluyoruz neler yapılacağını görmüş oluyoruz evet destekleyenlere blogda link vermek iyi bir fikir banner içinse bu işten anlayan biri lazım Bunu Mert'e soylemek lazım bir kaç değişikliğe ihtiyaç var orası kesin en güzeli blogyazarları sitesinde bir topic açıp orda tartışmak böylece blogcularında neler istedikleri ortaya çıkar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Durma sende düşünceni yaz ...!
(Yorumlarınız onaylandıkdan sonra yayınlanır.)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ücretsiz Blog servisleri

Çeşitli Blog Sağlıyıcıları Blogger.com - Dünyaca ünlü ilk blog sağlıyıcısı Google'ın satın alması ile dahada büyüdü 2,5 milyona yakın üyesi olduğu tahmin ediliyor. Türkçe desteği , ücretsiz Domain barındırma imkanı mevcut (Herkese Blogger'ı öneririm) Blog.com - Türkçe destekli bir başka blog sağlayıcı BlogYx.com - Yerleşik Chat box seçeneği mevcut Windows Live Spaces - Microsoft'un Blog servisi Hotmail,Msn ve Live Maille bütünleşik çalışıyor Terapad.com - Ücretli ve ücretsiz seçenekleri mevcut blog sağlayıcısı Blogging.com - İngilizce destekli blog sağlayıcı WordPress Destekli Ücretsiz Blog sağlıyıcıları WordPress.com - Hepimiz biliyoruz.Türkçe desteği mevcut Blogetery.com - Tema desteği , anti-spam uygulaması , Ücretsiz sub-domain imkanı BlogRox.com - 50MB of ücretsiz online alan iimkanı . Blogsome.com - WordPress MU platformlu blog sağlayıcı Edublogs.com - Başka bir Wordpress destekli blog sağlayıcısı Türk Blog Sağlıyıcıları Blogcu.com -

Altered Carbon Netflix

Altered Carbon  2018  yapımı siberpunk , bilimkugu türünde netflix dizisi; Richard K. Morgan tarafından kaleme alınan ve 2002 yılında yayımlanan siberpunk bilimkurgu romanı Altered Carbon, insan aklının bildiğimizden farklı şekilde geliştiği uzak bir gelecekte geçiyor.

Zenfone Lollipop Güncellemesi

Asus otomatik güncelleme dağıtmadan önce Lollipop kaynak kodlarını kendi sitesinde yayınladı manuel kurulum için telefonunuzun modeline göre güncelleme dosyasını telefonunuzun kok dizinine indiriyorsunuz daha sonra otomatik bir uyarı alacaksınız ve kurulum başlayacak. Android Lollipop 5.0 güncellemesini;