Ana içeriğe atla

Tükettikçe Tükeniyoruz

Çağımızın son salgını tüketim çılgınlığı çocuk ihtiyar demeden hepimizi pençesine almış durumda. Eskiden insanların hayallarini küçük pembe panjurlu bahçesi olan evler yada hayvanlarla uğraşıp küçük barakasında sakin bir hayat sürmek süslerdi şimdilerde ise dubleks, havuzlu evlerden aşşağı düşünemez bir hale gelmişiz haberimiz yok, benim ıpod 3gb seninki kaç gb, benim telefonum çift kameralı seninki renkli ekranmı yarışına girmişiz haberimiz yok. Devamlı bitmez bilmez insanoğlunun istekleri dünyamızı yok edecek bir döngüye sokuyor. İnsanoğlunun bu dinmez açlığını doyurabilmek (tabi bu üreticiler için daha fazla cebe para girmesi demek) için daha fazla kaynak ve enerji kullanılması zorunda kalınıyor. Aylık geliri belli olan bir kişi o atalarımızın dediği ayağını yorganına göre uzat sözündeki yorganın boyunu aşacak şeyleri niye isterler ve neden bu hadiini aşan isteklerini ulaşabilmek için durmadan daha fazla çalışır? Temel ihtiyaçlarını karşılamadan niye gider de iki çocuğunada telefon alır ? Bizde ilkokul çağındaki çocukların telefonu varken yurdumuza gelen turistin çoğunun cep telefonu olmaması sanırım neden ailelerin ay sonunu getiremediğinin açık bir göstergesi. Daha çok tüketim mutlulukla doğru orantılımıdır? (kadınlar bir yılda 18 milyar doları makyaj malzemelerine para veridiğine göre yapay olarak evet) Ekmeği bile elektirikli bıçakla keser bir duruma gelmişiz. Buna ne petrol ne doğalgaz nede suyumuz dayanır.İnsanları en iyi etkileme aracı olan Televizyonlarda ise ne izlesek iki de bir yayının arasına giren reklamlar beynimizi uyuşturuyor. Devamlı al.. al..l al.. dürtüsü vermekten başka neye yarıyor? Çarpıcı bir örnek verirsek sırf parfüme yılda 15 milyar dolar harcıyoruz.Yani yılda 15milyar doları havaya sıkıyoruz diyebiliriz.(Sıkıp birde ozon tabakasını deliyoruz ama olsun güzel kokalım sonra yamarız değilmi!) Dünyamız bu tüketime ne kadar dayanır bilmiyorum ama insanlar para harcadıkça mutlu olduklarını sanıyorlar.

Yorumlar

  1. alısveriste para harcama isteğinin insanların ruh haliyle bağlantılı olduğu bilimsel bir kanıttır.. nasılki mutsuz ve üzgün olan insanlar, içinde bulundukları durumu, ortamı hemen değistirme ihtiyacı hissediyorsa tüketime acık olmakta o derece aynı noktaya tekabül ediyor sanırım!

    :)harcadıkca mutlu olan daha doğrusu mutlu olduğunu sanan tüketim canavarlarından biriside bnm sanırım!! insanoğlu doyumsuzdur..

    YanıtlaSil
  2. bu çağın bana öğrettiği en büyük şey, maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinin koca bir yalan olduğudur :)

    YanıtlaSil
  3. Berke bu tespitlerin çok doğru olmakla birlikte aslında herkesçe bilinen şeyler. Asıl önemli olan; herkesin bu tehlikeleri bildiği halde olanca hızıyla devam etmesi.
    Bu konuda düşünmeliyiz.

    Acaba sende havaya 15 milyar USD sıkanlar arasında var mısın? Mesela ben varım, her ne kadar çok az kullansam da.

    Acaba cebimizde kaç hat, kaç telefon var? Yok onun tarifesi ucuz, yok bunun...

    Bu gibi sosyal olaylarda birlikte hareket edememizin en büyük sebebi, sanırsam "yav ben mi Dünya'yı kurtaracağım" düşüncesi. Halbuki sosyal olaylar zaten bireylerin aldığı ortak kararlar ile sosyal olur. Örneğin ben kendi hayatımda kola içmeme kararı verdim. Kola da Dünya'ya ve bilhassa insana zarar veren en önemli şeyler. Yav biraz insanlar düşünse, bu kola da, sigara da, vs... şeylerde aslında hiç tat olmadığı halde niye bu kadar çok tüketiyoruz. Cevap rahatlatma (aslında göz boyuyorlar ya, neyse...)

    Yani diyeceğim şu: Bence artık tespit yapmayı bırakıp, karar vermeliyiz...
    Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  4. @ch³-ch2²-cooh : Biliyoruz o huyunu =P
    @oky: İnsanoğlu öyle bir yaratılmışki herşeyini kendi yapabiliyor kendi sonunu bile !
    @mafiamax: evet bende bir kaç dolar havaya sıkıyorum ama dediğim gibi biz ler ağın içine düşmüsüz dikkatli olmaya çalışıyorum ama bu koca okyanusa taş atmaya benziytor bir yararı yok daha kuresel birşeyleryapılması gerek

    YanıtlaSil
  5. Berke'cim bu konuya değinmen büyük incelik.Ah keşke bizler her alışveriş merkezine girdiğimizde bunları anımsasak. Hepimiz okuyor hakveriyor ama uygulamada unutuyoruz ne yazık ki.

    YanıtlaSil
  6. eda abla işte alışveriş yaparken biraz durup düşünelimm burda büyük pay hanımlara düşüyor =D

    YanıtlaSil
  7. Kendimizi çok düşündüğümüz için tüketiyoruz bir yerde yardım sesini duyunca hemen irkiliyoruz hatta bırakın yardım etmeyi Bush gibi fakirleri sömürerek para kazanıyoruz çok para olunca harcayacak yer bulamıyoruz.

    YanıtlaSil
  8. İnsanların öncelikleri değiştikçe, etikete daha fazla önem verdikçe, talebi karşılayacak arz arş-ı aştıkça bizler daha neler göreceğiz? Bizden sonraki nesili ise düşünmek dahi istemiyorum. Bencil ve alabildiğine duyarsız...
    en basitinden dün gece haberlede gördüğüm bir tekno marketin %50 indirim ilanı için kapılara yığılan 100lerce insan. Ezilen, hırpalanan vs... Vay anasını benim milletim ne kadar zengin, benim milletim lcd ekran tv ile büyümüş haberimiz yok.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Durma sende düşünceni yaz ...!
(Yorumlarınız onaylandıkdan sonra yayınlanır.)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ücretsiz Blog servisleri

Çeşitli Blog Sağlıyıcıları Blogger.com - Dünyaca ünlü ilk blog sağlıyıcısı Google'ın satın alması ile dahada büyüdü 2,5 milyona yakın üyesi olduğu tahmin ediliyor. Türkçe desteği , ücretsiz Domain barındırma imkanı mevcut (Herkese Blogger'ı öneririm) Blog.com - Türkçe destekli bir başka blog sağlayıcı BlogYx.com - Yerleşik Chat box seçeneği mevcut Windows Live Spaces - Microsoft'un Blog servisi Hotmail,Msn ve Live Maille bütünleşik çalışıyor Terapad.com - Ücretli ve ücretsiz seçenekleri mevcut blog sağlayıcısı Blogging.com - İngilizce destekli blog sağlayıcı WordPress Destekli Ücretsiz Blog sağlıyıcıları WordPress.com - Hepimiz biliyoruz.Türkçe desteği mevcut Blogetery.com - Tema desteği , anti-spam uygulaması , Ücretsiz sub-domain imkanı BlogRox.com - 50MB of ücretsiz online alan iimkanı . Blogsome.com - WordPress MU platformlu blog sağlayıcı Edublogs.com - Başka bir Wordpress destekli blog sağlayıcısı Türk Blog Sağlıyıcıları Blogcu.com -

Altered Carbon Netflix

Altered Carbon  2018  yapımı siberpunk , bilimkugu türünde netflix dizisi; Richard K. Morgan tarafından kaleme alınan ve 2002 yılında yayımlanan siberpunk bilimkurgu romanı Altered Carbon, insan aklının bildiğimizden farklı şekilde geliştiği uzak bir gelecekte geçiyor.

Zenfone Lollipop Güncellemesi

Asus otomatik güncelleme dağıtmadan önce Lollipop kaynak kodlarını kendi sitesinde yayınladı manuel kurulum için telefonunuzun modeline göre güncelleme dosyasını telefonunuzun kok dizinine indiriyorsunuz daha sonra otomatik bir uyarı alacaksınız ve kurulum başlayacak. Android Lollipop 5.0 güncellemesini;