Ana içeriğe atla

Numara Değiştirmeye Son

Cep telefonu abonelerinin istediği operatöre, mevcut numarasıyla birlikte geçiş yapmasına olanak veren ”numara taşınabilirliği” uygulaması bu yıl içinde gerçekleşecek. Şebeke değiştiren aboneyi arayanlar, özel 'uyarı tonu' sayesinde operatör değişikliğini anlayabilecek.

Telekomünikasyon Kurumu, numara taşınabilirliği üzerindeki çalışmalarını tamamlayarak, uygulamayı hayata geçirecek yönetmeliği Başbakanlığa gönderdi.

Yönetmeliğe göre, mobil telefon aboneleri numaralarını başka bir operatöre taşıyarak, buradan hizmet alma imkanına kavuşacak. GSM abonesi, numarasını başka operatöre taşımak istediğinde, geçmek istediği operatörün bayisine yazılı, müşteri hizmetlerini arayarak veya internet üzerinden talebini iletecek. Abone, taşıma talebiyle birlikte kimliğini ispatlayan bilgileri işletmeciye verecek ve yeni operatörle sözleşme imzalayacak. Operatörün yetkilisi, numaranın taşınması halinde elde edeceği haklar ve yükümlülükleri aboneye hatırlatacak.


GEÇİŞLER EN GEÇ BİR HAFTADA TAMAMLANACAK

Abonenin kayıtlı olduğu operatör, taşınma talebiyle ilgili bilgileri Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde kurulacak Merkezi Referans Veri Tabanı'na bildirecek.Abonenin eski operatörü, geçiş zamanına kadar olan döneme ilişkin, yeni operatör de geçiş zamanından sonrası döneme ilişkin fatura gönderecek.Numarasını taşımak isteyen abonenin, mevcut operatörden numarasının değiştirilmesi talebinin bulunması halinde taşıma talebi reddedilecek.
GSM operatörleri numara taşınmasıyla ilgili sistemlerinde gerekli düzenlemeleri yapmakla yükümlü olacak. Taşıma talebinin operatörlere bildirim süresi ve taşıma talebi kontrol süresi azami 2'şer gün olarak belirlendi. Bir abonenin yeni operatöre geçişi azami bir hafta içinde tamamlanacak. Abone, isterse eski operatörüne dönebilecek.

TAŞINAN NUMARALAR İÇİN “UYARI TONU”

GSM operatörleri, taşınan numaraya yapılan çağrıları yeni operatöre doğru yönlendirecek. Taşınmış numaralara yapılan tüm çağrılar, uluslararası standartlarla belirlenen çağrı kurulma süresine uygun olarak yönlendirilecek.GSM operatörü, numarasını taşıyan aboneye yapılan çağrılarda, arayan abone için ayırt edici şekilde “uyarı tonu” verecek. Bu sayede, çağrı yapan abone, numarası taşınan aboneyle “şebeke içi görüşme yapmadığını” anlayabilecek.
Telekomünikasyon Kurumu, “uyarı tonu” uygulamasının yetersiz kalması durumunda, operatör değiştiren aboneler için GSM şirketlerine “anonslu uyarı” yöntemini uygulatacak.
Cep telefonu operatörleri, taşınan numaralar ve bu numaralara uygulanan tarifelerle ilgili olarak telefonla, internet üzerinden ya da kısa mesaj yoluyla bilgilendirme hizmeti verebilecek.


GSM OPERATÖRLERİNE 6 AY SÜRE

Operatörler, Ocak ve Temmuz aylarında şebekesinden ve şebekesine taşınan numara sayısını, taşıma talebinde bulunan abone sayısını, reddedilen taşıma taleplerini ve gerekçelerini, ortalama numara taşıma sürelerini Telekomünikasyon Kurumuna bildirecek.

Bu arada Telekomünikasyon Kurumu, operatörlerin sağlıklı yönlendirme yapabilmelerini sağlamak üzere bünyesinde Merkezi Referans Veri Tabanı oluşturacak. Veri tabanının oluşturulmasından itibaren GSM operatörleri 6 ay içinde numara taşınabilirliğini uygulamaya geçirecek. Böylece, herhangi bir gecikme olmadığı takdirde, Türkiye'de cep telefonu aboneleri bu yıl içinde mevcut numarasıyla yeni operatöre geçme imkanına kavuşacak.

Kaynak: A.A

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ücretsiz Blog servisleri

Çeşitli Blog Sağlıyıcıları Blogger.com - Dünyaca ünlü ilk blog sağlıyıcısı Google'ın satın alması ile dahada büyüdü 2,5 milyona yakın üyesi olduğu tahmin ediliyor. Türkçe desteği , ücretsiz Domain barındırma imkanı mevcut (Herkese Blogger'ı öneririm) Blog.com - Türkçe destekli bir başka blog sağlayıcı BlogYx.com - Yerleşik Chat box seçeneği mevcut Windows Live Spaces - Microsoft'un Blog servisi Hotmail,Msn ve Live Maille bütünleşik çalışıyor Terapad.com - Ücretli ve ücretsiz seçenekleri mevcut blog sağlayıcısı Blogging.com - İngilizce destekli blog sağlayıcı WordPress Destekli Ücretsiz Blog sağlıyıcıları WordPress.com - Hepimiz biliyoruz.Türkçe desteği mevcut Blogetery.com - Tema desteği , anti-spam uygulaması , Ücretsiz sub-domain imkanı BlogRox.com - 50MB of ücretsiz online alan iimkanı . Blogsome.com - WordPress MU platformlu blog sağlayıcı Edublogs.com - Başka bir Wordpress destekli blog sağlayıcısı Türk Blog Sağlıyıcıları Blogcu.com -

Altered Carbon Netflix

Altered Carbon  2018  yapımı siberpunk , bilimkugu türünde netflix dizisi; Richard K. Morgan tarafından kaleme alınan ve 2002 yılında yayımlanan siberpunk bilimkurgu romanı Altered Carbon, insan aklının bildiğimizden farklı şekilde geliştiği uzak bir gelecekte geçiyor.

Zenfone Lollipop Güncellemesi

Asus otomatik güncelleme dağıtmadan önce Lollipop kaynak kodlarını kendi sitesinde yayınladı manuel kurulum için telefonunuzun modeline göre güncelleme dosyasını telefonunuzun kok dizinine indiriyorsunuz daha sonra otomatik bir uyarı alacaksınız ve kurulum başlayacak. Android Lollipop 5.0 güncellemesini;