Ana içeriğe atla

ANGUT NEDiR ?

Uzun zaman önce hafif.org'da yazdığım yazıyı biraz daha harmanlayıp blog'uma da koymak istedim.

Herkesin (haksız bir şekilde) kullandığı bir ifadedir "Angut".Birisi bir salaklık yapınca, biri laftan anlamayınca, böle boş boş bakınca "Angut'musun" der günümüzün insanı.Angut'un aslında bir kuş olduğunu bilmemiz gerek!

Angut kuşu'nun eşi öldüğü zaman (yanına o anda başka bir yırtıcı hayvan veya bir insan gelse dahi) gözlerini bir dakika bile eşinin ölüsünün üstünden ayırmadan o da ölene kadar onun baş ucunda bekler...İşte bu canlının yaptığı en büyük"Angut"luk budur =)
Ayrıca bu olay bütün Angut kuşları için geçerlidir, arada bir görülen birşey
değildir.. Çok ürkek bir hayvan olmalarına rağmen eşinin ölüsünün başında bekleyen Angut kuşuna elini uzatsanız dahi oradan kaçmaz.Erkek angut kuşu eşini avda ya da herhangi bir nedenle kaybederse, 7 sene boyunca bir başka dişi angutla çiftleşmezmiş. Angutların sayıları bu yüzden artmıyor.
Hatta bu kuş ile ilgili bir çok efsane mevcut
Beyşehir’in kıyı köylerinin birinde yaşlı bir balıkçı varmış. Kendi yaptığı kayıkla kış demez, yaz demez gölde balığa çıkar geçimini bu yoldan sağlarmış.Yaşlı balıkçı, bir gün avcıların yaraladığı bir angut kuşuna rastlamış. Bakmış ki, kuşcağız ağır yaralı ve ölecek; onu yakalayarak yarasını sarmış ve iyileştirmiş. O günden sonra balıkçı ile angut kuşu dost olmuşlar. Öylesine dost olmuşlar ki, Balıkçı gölde avlanırken kuş gelip balıkçının omzuna konarmış.Soğuk ve fırtınalı bir kış günü Balıkçı yine ava çıkmış. Ancak dalgalar bir süre sonra öylesine azmış ki, köhne (eskimiş, aşınmış) kayığı parçalanıp batmış. Balıkçı yüzerek kendini bir adaya zor atmış. Bir süre sonra kar da yağmaya başlamış. Yaşlı Balıkçı, sığındığı Taş kovuğunda, ıslak elbiseleri ile neredeyse donacakmış.
O sırada dostu olan angut kuşunun yanındaki bir ağacın dalında tüneyerek, acılı gözlerle kendine baktığını ve cıvıldadığını görmüş. İhtiyar kuşa balıkçılardan yardım getirmesini söylemiş.
Bunun üzerine kuş, yardım getirmek üzere uçup gitmiş. Diğer balıkçılar, kıyıda bir avcı kulübesinde oturmuşlar, yaktıkları ateşte ısınıp, sohbet ediyorlarmış. Uçarak içeri giren kuş önce çırpına çırpına dolanmış ve sonra yanan ateşli bir dal parçasını gagasına alarak uçup gitmiş.
Aldığı ateşi götürüp yaşlı balıkçının önünde bırakmış. Balıkçı hemen tutuşturduğu dal parçaları ile ısınıp donmaktan kurtulmuş.
Ölümden dönen balıkçı dua etmiş. Demiş ki; “ Her kim angut kuşuna tüfek atarsa tüfeği parçalansın.”Duası kabul olası imiş. Bu yüzden avcılar, angut kuşuna tüfek atamazlar, atarlarsa tüfeklerinin parçalanmasından korkarlarmış.
Başka bir efsaneye göre; Angut, kaynanasının geçimsizliğine dayanamayıp kuş olan gelindir. =)

Yorumlar

  1. hee biliyodum ben kuş olduğunu ama bukadar vefalı bi kuş olduğunu bilmiyordum. bundan sonra birine angut demicem sizde demeyin hatta biri size derse de teşekkür ederim bilmikabele deyip geçebilirsiniz:)

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. 2 defamı yollamışım..

    YanıtlaSil
  4. (: orcun kuşucuku

    YanıtlaSil
  5. evet bi kuş olsaydınız hangi kuş olmak isterdiniz bakalım söleyin nedenleriyle lütfen:p ben martı olmak isterdim ama balık yiyen martı öle çöple möple işim olmaz:(

    YanıtlaSil
  6. valla oyle vefalı kuş

    ben hangi kuş olurdum hımmmmm..
    sanırsam kartal beşiktaşlıyımya ondan olabilir =P

    YanıtlaSil
  7. anka kusu olmak isterdim sanırım.. yada bi akbaba..leş yemek için =P
    oda olmadı tüneyen kusucuku (: berkemin kafasına yuva yapmak için :ehue

    YanıtlaSil
  8. başımın üstünde yeriniz var hepiniz yuva yapınnn kafa büyük

    YanıtlaSil
  9. vay kartallar yüksek uçar ama et yiyon ya vahşi. angel sende uçmuyon tünemek istiyon efenim sorarım size ne biçim kuşsunuz siz kuzum..

    YanıtlaSil
  10. sen de birşeyi beyenmiyorsun benim ayaklarım yere bassın yeter vallaa =P

    YanıtlaSil
  11. simdii efenim kuslar 3e ayrılır..
    ottomene gibiler:sadık kuslar
    yengec gbiler:vahsi kuslar
    nge'l gbiler: tünemek isteyen ve tombul kusucuklar.. hahayt

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Durma sende düşünceni yaz ...!
(Yorumlarınız onaylandıkdan sonra yayınlanır.)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ücretsiz Blog servisleri

Çeşitli Blog Sağlıyıcıları Blogger.com - Dünyaca ünlü ilk blog sağlıyıcısı Google'ın satın alması ile dahada büyüdü 2,5 milyona yakın üyesi olduğu tahmin ediliyor. Türkçe desteği , ücretsiz Domain barındırma imkanı mevcut (Herkese Blogger'ı öneririm) Blog.com - Türkçe destekli bir başka blog sağlayıcı BlogYx.com - Yerleşik Chat box seçeneği mevcut Windows Live Spaces - Microsoft'un Blog servisi Hotmail,Msn ve Live Maille bütünleşik çalışıyor Terapad.com - Ücretli ve ücretsiz seçenekleri mevcut blog sağlayıcısı Blogging.com - İngilizce destekli blog sağlayıcı WordPress Destekli Ücretsiz Blog sağlıyıcıları WordPress.com - Hepimiz biliyoruz.Türkçe desteği mevcut Blogetery.com - Tema desteği , anti-spam uygulaması , Ücretsiz sub-domain imkanı BlogRox.com - 50MB of ücretsiz online alan iimkanı . Blogsome.com - WordPress MU platformlu blog sağlayıcı Edublogs.com - Başka bir Wordpress destekli blog sağlayıcısı Türk Blog Sağlıyıcıları Blogcu.com -

Altered Carbon Netflix

Altered Carbon  2018  yapımı siberpunk , bilimkugu türünde netflix dizisi; Richard K. Morgan tarafından kaleme alınan ve 2002 yılında yayımlanan siberpunk bilimkurgu romanı Altered Carbon, insan aklının bildiğimizden farklı şekilde geliştiği uzak bir gelecekte geçiyor.

Zenfone Lollipop Güncellemesi

Asus otomatik güncelleme dağıtmadan önce Lollipop kaynak kodlarını kendi sitesinde yayınladı manuel kurulum için telefonunuzun modeline göre güncelleme dosyasını telefonunuzun kok dizinine indiriyorsunuz daha sonra otomatik bir uyarı alacaksınız ve kurulum başlayacak. Android Lollipop 5.0 güncellemesini;