Ana içeriğe atla

Cacabey Medresesi

Amerikalı bilim adamlarının 2003 yılında yerini saptayıp 2005 yılında dünyaya duyurduğu güneş sisteminin 10.gezegenin izleri kırşehir'de bir medresenin sutunlarında gizli. 1272 yılında yapılan Cacabey Medresesi'nin sütunlarında yer alan 10.gezenin simgesi aslında Selçukluların astrolojide ne kadar ileri olduğunu göztermektedir.


Amerikalı bilim adamları 2005 yılında yeni bir gezegenin kefini duyurdular. güneş etrafında döndüğü kesinleşen gökcismini astronomlar 2003 yılından beri takip ederek yörüngesini çıkarmaya çalışmışlar. Buz ve kayadan oluşan 2003 UB313 (Eris) geçici isim verilen yeni gezegen yaklaşık 3,700 kilometre çapında ve güneşe 14 milyar Km uzaklıkta olduğunu güneşin etrafını 560 yılda tamamladığını keşif etmişler. Nasa bu gök taşını 10.gezegen olarak kabul etti.


Oysaki 8 yüzyıl önce Anadolu Selçukluları'ın bilim adamları 10.gezegenin izlerini dünyanın ilk gözlem evi olan Cacabey Gök Bilim Medresesi'nde sütunlara kazımışlardı. Bu dönemde medrese dini bilimlerin yanında müspet ilimlerinde öğretildiği bir fakülte gibi kullanılmış, 1272'de Ceceli aşiretinin beyi Bahaaddin Caca'nın oğlu Nureddin tarafından yaptırılan medrese gökyüzünün görülebildiği açık kubbelerle bezelidir.


Günümüzde cami olarak kullanılan yapının giriş kapısının hemen karşısında sağlı sollu iki sütun bulunmaktadır. Bu sütunlar tespih tanenelerinin bir ipe dizilişi gibidir. Bir büyük küre , dört adet küçük küre , altı adet kesit kesik koninin yan yana gelmesinden oluşmaktadır. Bunlar gezegenleri sembolize etmektedir. Tüm bunlar Anadolu Selçuklular'da astrolojinin ne kadar gelişmiş olduğunun kanıtıdır.

Yorumlar

  1. Son resimde gördüğünüz sütundaki büyük küre güneşi simgelemekte

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler yazı için. O zamanda nasıl bulmuşlar hayret doğrusu..

    YanıtlaSil
  3. Zaten eskiden varmış bizim topraklarmızda ilim ve bilim. Şimdiler de hiçbiri kalmadı. Bizim arkeologlar Antalya'da rehberlik yapıyorlar yabancı arkeologlar ise bu ülkede kazı. Bilim adamı deseniz yok. Paylaştığın için teşekkür ederim Anadolu topraklarının özelliği ve tarihi önemi gerçekten tartışılmaz.

    YanıtlaSil
  4. cacabey medresesi harika bir eser herkesin gezip görmesini isterim necdet kızılay karabük

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Durma sende düşünceni yaz ...!
(Yorumlarınız onaylandıkdan sonra yayınlanır.)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ücretsiz Blog servisleri

Çeşitli Blog Sağlıyıcıları Blogger.com - Dünyaca ünlü ilk blog sağlıyıcısı Google'ın satın alması ile dahada büyüdü 2,5 milyona yakın üyesi olduğu tahmin ediliyor. Türkçe desteği , ücretsiz Domain barındırma imkanı mevcut (Herkese Blogger'ı öneririm) Blog.com - Türkçe destekli bir başka blog sağlayıcı BlogYx.com - Yerleşik Chat box seçeneği mevcut Windows Live Spaces - Microsoft'un Blog servisi Hotmail,Msn ve Live Maille bütünleşik çalışıyor Terapad.com - Ücretli ve ücretsiz seçenekleri mevcut blog sağlayıcısı Blogging.com - İngilizce destekli blog sağlayıcı WordPress Destekli Ücretsiz Blog sağlıyıcıları WordPress.com - Hepimiz biliyoruz.Türkçe desteği mevcut Blogetery.com - Tema desteği , anti-spam uygulaması , Ücretsiz sub-domain imkanı BlogRox.com - 50MB of ücretsiz online alan iimkanı . Blogsome.com - WordPress MU platformlu blog sağlayıcı Edublogs.com - Başka bir Wordpress destekli blog sağlayıcısı Türk Blog Sağlıyıcıları Blogcu.com -

Altered Carbon Netflix

Altered Carbon  2018  yapımı siberpunk , bilimkugu türünde netflix dizisi; Richard K. Morgan tarafından kaleme alınan ve 2002 yılında yayımlanan siberpunk bilimkurgu romanı Altered Carbon, insan aklının bildiğimizden farklı şekilde geliştiği uzak bir gelecekte geçiyor.

Zenfone Lollipop Güncellemesi

Asus otomatik güncelleme dağıtmadan önce Lollipop kaynak kodlarını kendi sitesinde yayınladı manuel kurulum için telefonunuzun modeline göre güncelleme dosyasını telefonunuzun kok dizinine indiriyorsunuz daha sonra otomatik bir uyarı alacaksınız ve kurulum başlayacak. Android Lollipop 5.0 güncellemesini;