Ana içeriğe atla

Domuz Gribi Ve Korunma Yöntemleri

Domuz gribi, insandan insana da bulaşma özelliği kazanması sonucunda önce Meksika’da, ülkeler arası seyahatler vasıtasıyla da başka ülke ve kıtalarda görülmeye başlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) H1N1 grip salgınında evre 6’ya geçildiğini açıklamıştır. Evre 6, kıtalararası bir salgını ifade etmektedir.

Domuz gribinin belirtileri, bilinen grip belirtilerine benzemektedir. Bunlar; yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir. Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler zor nefes almak veya nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, sık ve uzun süreli kusma şeklindedir. Çocuklardaki acil müdahale gerektiren belirtiler ise daha çok hızlı veya zor nefes alma, vücutta solgunluk ya da morarma, yeterince beslenememe, uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil, huzursuzluk, ateşle beraber döküntü görülmesi durumlarıdır. Bu belirtilerin görüldüğü durumlarda çalışanlarımız mutlaka kendi doktorlarına ve anlaşmalı Hekimlerimize/Sağlık Kuruluşlarına başvurmalılar. Türkiye’de ilaç stokları ve aşılama konusunda tek yetkili Sağlık Bakanlığı’dır. Domuz gribine yönelik aşı henüz piyasaya çıkmamıştır; şimdiki planda aşı eczanelerde satılmayacak, Sağlık Bakanlığı tarafından öncelikli risk gruplarına (sağlık personeli, vb.) uygulanacaktır. Sağlıklı erişkinlere uygulanması planlanmamıştır.


Domuz gribinin, mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Bilindiği gibi grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilmektedir.

Bu Süreçte alınabilecek Önlemler

1. Ellerinizi sıklıkla su ve sabunla yıkayınız, genel hijyen koşullarına azami özen gösteriniz. Sadece domuz gribine değil, tüm bulaşıcı hastalıklara karşı esas olan hijyene gereken önemi vermek olmalıdır.
2. Toplantı ve görüşmelerinizde bu dönemde tokalaşma vs gibi fiziksel temastan kaçınınız.
3. Öksürme, hapşırma sırasında ağız ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız; mümkün olduğunca ellerinizle yüzünüze dokunmayınız.
4. Mevsimsel grip aşısını yaptırınız.
5. Bağışıklık sisteminizi güçlendirici besleyici gıdalar alınız, bol sıvı tüketiniz.
6. Hasta insanlarla temastan kaçınınız. Kendinizde hastalık belirtileri gördüğünüzde kişisel hijyen önlemlerinizi maksimuma çıkartınız.
7. Ilık tuzlu suyla günde iki kere gargara yapınız, burnunuzun içini en az günde bir kere ılık tuzlu suyla temizleyiniz.
8. Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçları doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanmayınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ücretsiz Blog servisleri

Çeşitli Blog Sağlıyıcıları Blogger.com - Dünyaca ünlü ilk blog sağlıyıcısı Google'ın satın alması ile dahada büyüdü 2,5 milyona yakın üyesi olduğu tahmin ediliyor. Türkçe desteği , ücretsiz Domain barındırma imkanı mevcut (Herkese Blogger'ı öneririm) Blog.com - Türkçe destekli bir başka blog sağlayıcı BlogYx.com - Yerleşik Chat box seçeneği mevcut Windows Live Spaces - Microsoft'un Blog servisi Hotmail,Msn ve Live Maille bütünleşik çalışıyor Terapad.com - Ücretli ve ücretsiz seçenekleri mevcut blog sağlayıcısı Blogging.com - İngilizce destekli blog sağlayıcı WordPress Destekli Ücretsiz Blog sağlıyıcıları WordPress.com - Hepimiz biliyoruz.Türkçe desteği mevcut Blogetery.com - Tema desteği , anti-spam uygulaması , Ücretsiz sub-domain imkanı BlogRox.com - 50MB of ücretsiz online alan iimkanı . Blogsome.com - WordPress MU platformlu blog sağlayıcı Edublogs.com - Başka bir Wordpress destekli blog sağlayıcısı Türk Blog Sağlıyıcıları Blogcu.com -

Altered Carbon Netflix

Altered Carbon  2018  yapımı siberpunk , bilimkugu türünde netflix dizisi; Richard K. Morgan tarafından kaleme alınan ve 2002 yılında yayımlanan siberpunk bilimkurgu romanı Altered Carbon, insan aklının bildiğimizden farklı şekilde geliştiği uzak bir gelecekte geçiyor.

Zenfone Lollipop Güncellemesi

Asus otomatik güncelleme dağıtmadan önce Lollipop kaynak kodlarını kendi sitesinde yayınladı manuel kurulum için telefonunuzun modeline göre güncelleme dosyasını telefonunuzun kok dizinine indiriyorsunuz daha sonra otomatik bir uyarı alacaksınız ve kurulum başlayacak. Android Lollipop 5.0 güncellemesini;